Prințul nemilos – Holly Black

Titlu: Prințul nemilos

Autor: Holly Black

Serie: Făpturile Văzduhului

Volum: #1

Număr de pagini: 421

An apariție: 2018

Editură: Storia Books

 Bună oameni frumoși! Ce mai faceți? Sper că totul este bine și că vă bucurați de ninsoare. Da! În București a nins toată nopatea și chiar și acum când scriu recenzia în București ninge.
 Odată cu această ninsoare și cu începutul de an, am început și eu să citesc o nouă serie Făpturile Văzduhului. Este o serie foarte lăudată și am dat foarte des de ea, însă până acum nu am îndrăznit să mmă apuc de ea. Se pare că aceste noi începuturi promisela fiecare început de an te motivează (sau cel puțin pe mine). Este de asemenea și prima carte citită de la editura Stoia Books, și sincer, sunt foarte mulțumită și încântată.

 Prințul nemilos spune povestea unei fete ce are o soartă atipică, într-o lume atipică. Desprinsă de părinții ei naturali, Jude se vede nevoită să plece împreună cu surorile ei, către o lume nouă pentru ele. Tărâmul Zânelor, căci aici ajung cele trei, este o lume periculoasă pentru muritori. Lumea în care ființele mistice trăiesc poate fura mințile, poate transforma în sclav orice om normal și poate chiar ucide, însă Jude învață rapid să se adapteze acestei lumi. 
 Prinsă într-un tărâm ce nu-i aparține, Jude se vede nevoită să-și croiască o soartă și învață să-și poarte singură de grijă. Treptat, ea lasă toate dramele familiei sale în urmă și își conturează un vis: de a deveni cavaler la palatul Înaltului Rege al zânelor. Totuși, socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg, iar Jude este prinsă într-o plasă plină de intrigi, trădări, șiretlicuri și șoapte spuse pe la colțurile palatului.

 Jude. Legat de Jude pot spune multe lucruri, dar cel mai important aspect este faptul că mă regăsesc în ea mai mult decât în alte personaje. Este încăpățânată, determinată, hotărâtă și știe că trebuie să facă ceva dacă vrea să îi fie bine acolo unde este. Jude mi s-a părut de la început că este foarte curajoasă și niciodată nu s-a dat înapoi. Nu este personajul anost și tipic: fata temătoare și naivă care încearcă să-și găsească locul. Nu! Jude știe că dacă nu are un loc al ei, trebuie să-și facă loc printre ceilalți.

 Cardan. Despre el nu vă oi spune foarte multe. Este unul dintre prinții tărâmului și cea mai grea și dificilă provocare al lui Jude. Ura de care dă dovadă îl transformă treptat în cel mai aprig dușman al lui Jude, dar pe parcursul cărții realizez cât de multe ascunde.

„Mereu rămâne câte ceva de pierdut.”

Ce mi-a plăcut la această carte?

  •  Este clar deja pentru toată lumea că am îndrăgit-o pe Jude. Am spus (și poate și repet 😉 ) Jude mi-a intrat la inimă. Este personajul feminin care mi-a demonstrat cât de mult ne asemănăm și ce însemnă să-ți construiești un vis cu mânile goase, să-ți faci un loc acolo unde, în fond, nu ai.
  •  Mi-a plăcut să descopăr Tărâmul Zânelor. Elfhame este un regat aparte. Holly Black a surprins în această serie toate miturile despre zâne, goblini, spiriduși și nu numai.
  •  Am savurat fiecare intrigă de la castel și am asistat la crearea unei noi domni. Toți spionii, toate curțile care-și urmăresc interesele, toate trădările m-au captivat.
  •  Este ciudat că o spun, dar îmi place și atitudinea lui Cardan, unul fintre fiii Înaltului Rege și unul dintre prinții tărâmului. Este dur, dar carapacea asta îmi demonstrează că ascunde multe, iar eu sunt pe cale să descopăr toate secretele lui.
  •  Este prima carte pe care o citesc de la această editură și apreciez forte mult faptul că pe spate este menționată limita de vârstă.
  •  Mi-a plăcut mult și coperta și detaliile din interiorul cărții.

 Ce nu mi-a plăcut la această carte?  

  •  Crearea lumii în care povestea are loc nu este pentru mine. Pentru mine, prima parte a mers foarte greu. Prefer să descopăr lumea odată cu acțiunea din ea, dar asta nu are așa mare importanță.
  •  Trecerea de la un capitol la altul este ciudățică. Fiecare capitol începe obligatoriu pe pagina din dreapta. Nu am văzut nici măcar un captiol care să înceapă pe parea stângă. Dacă precedentul se termina pe pagina din dreapta, la jumătate, de exemplu, capitolul nou începea un pe pagina următoare (în stânga), ci se lăsa o pagină liberă și începea în dreapta.

„[…] dacă îți trăiești viața speriat, urmărit permanent de pericole, nu mai e atât de dificil să te prefaci că aceste pericole nu există.”

Sinopsis

 „Firește că vreau să fiu ca ei. Sunt frumoși ca niște săbii făurite într-un foc divin. Vor trăi veșnic. Iar Cardan e chiar mai frumos decât ceilalți. Pe el îl urăsc cel mai mult. Îl urăsc atât de mult, încât uneori, când mă uit la el, abia mai pot să respir.”

 Jude avea șapte ani când părinții ei au fost uciși iar ea și cele două surori ale ei au fost răpite și duse să trăiască în înșelătoarea Înaltă Curte a Tărâmului zânelor. Au trecut zece ani și acum Jude își dorește mai mult decât orice să-și găsească locul aici, în ciuda condiției sale de muritoare. Însă multe dintre zâne detestă oamenii. Mai ales Prințul Cardan, fiul cel mai mic și mai nemilos al Înaltului Rege. Ca să-și câștige locul la Curte, Jude este nevoită să-l sfideze și să suporte consecințele.

 Cartea a primit de la mine 4/5 🌟 pe GoodReads
 Recunos, a mers uțin cam greu. Nu știu de ce (poate și din cauza sesiunii), dar am citit cartea în două săptămâni (un timp cam mare și pentru mine). Prima parte mi s-a părut ceva mai plictisitoare. Mi se părea dificil să rețin fiecare făptură și fiecare zonă, dar în cea de a doua parte acțiunea a venit în valuri peste mine.
 Așa cum am promis, vă las mai jos ceva mai multe link-uri de unde puteți lua cartea atât în română cât și în engleză.

Cartea în limba română o găsiți aici:

 Cartea în limba engleză o găsiți pe:

 Înainte de a-mi lua rămas-bun de le voi, vreau să vă anunț că am deschis și o pagină de Facebook pentru acest blog. Ușor, dar sigur (zic eu), avansăm 🙂
 Până data viitoare când ne recitim, vă pup 😘 vă îmbrățișez 🤗 și vă iubesc ❤️. Nu uitați că mă puteți urămri pe Instagram și Facebook și tot acolo putem vorbi 😀

Ivona Dubois.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.