Zece respirații scurte – K.A.Tucker

Titlu: Zece Respirații Scurte

Autor: K. A. Tucker

Serie: Ten Tiny Breaths

Volum: #1

Număr de pagini: 347

An apariție: 2016

Editură: Epica

Bună oameni frumoși! Ce mai faceți? Cum ați petrecut Crăciunul? Ați fost cuminți? Dacă da, sunt tare curioasă dacă Moșul v-a respectat lista de dorințe. La mine lucrurile au fost foarte liniștite și pot spune că în acest an am avut un Crăciun foarte liniștit față de alți ani. În acest an am rămas la adăpostul apartamentului meu, împreună cu micile mele bestii și cu sumpul meu soț, bucurându-mă de fiecare clipă.
Lăsând toate aceste lucrui deoparte, azi vreau să vă prezint una dintre cărțile din acest an. Trag speranțe că nu este ultima și că mai am încă timp să mai citesc una (asta pentru a-mi atinge ținta de 30 de cărți).
Azi discutăm despre Zece respirații scurte de K.A. Tucker, o carte pe care am tot văzut-o în ultima vreme și pe care mi-am dorit să o citesc.

Am auzit atât de multe păreri despre cartea asta încât nu m-am putut abține să nu pun mâna pe ea. De la laude, până la dezamăgiri, cartea asta a creat o adevărată controversă între mulți prieteni de ai mei și am zis că este momenul să mă situez și eu de o parte a baricadelor acestui război.
 Zece respirații scurte spune povestea a două surori Kacey (în vârstă de douăzeci de ani) și Livie (în vârstă de cincispreze ani) ce au pierdut totul în această viață. Un tragic accident le răpește fetelor persoanele dragi lor dar și viitorul. Fiind nevoite să se mute la o mătușă în Grand Rapids, Michigan, Kacey se pierde pe sine pe parcursul anilor, încercând să uite tot ce i-a distrus viața. Livie este cea care o scoate din starea deplorabilă în care se află și, fiind nevoită să ia măsuri pentru a-și proteja sora mai mică, Kacey se decide să pună capăt tuturor lucrurilor.
Fiind forțată să ia o hotărâre bruscă, Kacey o ia e Livie și fug împreună spre Miami, lăsând în urmă casa mătușii lor. Lucrurile merg foarte prost la început, dar Kacey este o lupătoare, una care este învățată să câștige orice meci, mai puțin meciul cu vecinul misterios de la apartamentul 1D.

Cartea este construită pe nouă stagii, stagii ce reprezintă momentele prin care Kacey trece. Abia pe la al treilea stagiu am înțeles acest aspect, dar asta nu deranjează cititorul. Personajele și firul narativ totuși au avut alt efect asupra mea. Dar pentru început, vorbi despre personaje:

Kacey. Fata asta e o contradicție totală și constantă pentru mine. Acum era fata rece și dură, cu câteva glume proaste la purtător, care face haz de necaz, acum era cu totul altă fată care se sperie de tipul sexy de lângă și care roșește la aluziile lui. Pentru mine caracterul ei e dubios. Mi s-a părut nehotărâtă, iar atunci când a găsit un echilibru mi s-a părut că e prea din scurt. A fost ca și cum mă uitam ladoctorul Jekyll și domnul Hyde. Parcă se lupta cu o altă latură a ei, un alter ego.

Livie. Sora mai mică a fost mai prinsă în realitatea din jurul ei. Deși mi s-a părut prea inocentă și ușor naivă, Livie mi-a demonstrat că se descurcă mai bine să facă față situațiilor decât Kacey. Ba mai mult, am observat cât de bine a avut grijă de sora ei mai mare.

Trent. Veciunul ciudat de la 1D și spun ciudat deoarece încă de la prima lor întâlnire mi-am dat seama că ceva nu e la locul lui în ceea ce-l privește. Trent are secrete. Multe. Mi s-a părut că s-a atașat repede de Kacey și pe deasupra nu îmi explicam disparițiile lui, dar spre finalul romanului am înțeles ce și de ce, Justific oarecum comportamentul lui și îl și înțeleg în mare parte.

„[…] în fața suferinței suntem egali.”

 Ce mi-a plăcut la această carte?

  •  Mi-a plăcut structura pe stagii. Mi s-a părut ușor de citit și înțeles, iar faptul că până acum nu am citit vreun roman împărțit astfel, mi-a atras atenția.
  •  Trent și Kacey. Da. Luați împreună mi-a plăcut micul lor joc de-a șoarecele și pisica. Totodată îmi place și comportamentul lui Trent, chiar dacă la final aflu și scopul din spatele reacțiilor lui.
  •  Mi-a plăcut realitatea care mi-a fost prezentantă. Situațiile prin care cele două surori trec se pliază pe realitate destul de bine. Da, situațiile nu sunt plăcute, dar atât Kacey cât și Livie le fac față.

 Ce nu mi-a plăcut la această carte?

  •  Trecerile foarte brutale de la o stare la alta. A cel ego ascuns pe care Kacey îl tot arată din când în când m-a scos din minți. Nu am înțeles când se întâmplau anumite lucruri. Acum era mai calmă, acum îi veneau nervii. Zici că era bipolară (cel puțin așa am avut eu impresia).
  •  Acțiunea mi s-a părut ușor grăbită. Mi s-a părut că lucrurile au luat-o la vale mult prea repede. Chiar dacă mi-a plăcut acțiunea, uneori mi s-a părut că totul s-a întâmplat mult prea repede. Aveam nevoie de mai multe explicații 😀

Sunt curioasă de ce lucruri ascund celelalte volume ale seriei. Acest prim vlum a primit de la mine 3 (trei) steluțe magice pe GoodReads. Poate că arr fi primit mai mult dacă nu era grăbită acțiunea, căci pentru gustul meu este cam grăbită.
Acestea fiind spuse, vă las mai jos link-urile și sinopsisul. Sper ca până la finalul anului să ne mai citim, dar în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru vă urez de pe acum Un an nou plin de suprize 🙂

Sinopsis

  Cu patru ani în urmă, viață lui Kacey Cleary a fost distrusă atunci când mașina în care se afla a fost lovită din plin de un tânăr șofer beat, omorându-i părinții, pe iubitul ei și pe cea mai bună prietenă a sa. Încă mai este bântuită de amintirea momentului în care a rămas prizonieră între fiarele contorsionate ale autoturismului, ascultând-o pe mama ei cum își dădea ultima suflare. Acum, Kacey vrea să își lase trecutul în urmă. Înarmată cu două bilete de autobuz, Kacey și soră ei în vârstă de cincisprezece ani, Livie, fug din Grand Rapids, Michigan, pentru a începe o nouă viață în Miami. La început, fețele se zbat să o scoată la capăt, dar Kacey nu este deloc îngrijorată. Ea poate face față oricui, în orice situație – cu excepția vecinului sau misterios din apartament 1D.

Trent Emerson are niște ochi albaștri în care arde un foc mocnit, gropițe adânci și pare că se menține într-un echilibru perfect între a fi un tip simpatic și unul dur. Călită fiind de trecutul ei tragic, Kacey este hotărâtă să țină pe toată lumea la distanță, dar atracția lor este de netăgăduit, iar Trent caută cu disperare și neîncetat o cale spre inima împietrită a lui Kacey – chiar dacă asta înseamnă că oricând poate să iasă la iveală un secret exploziv care va zgudui din temelii ambele lor lumi.

Vă pup și vă îmbrățișez 😀

Ivona Dubois.

3 gânduri despre „Zece respirații scurte – K.A.Tucker

  1. HopeLess spune:

    Frumoasa recenzie, felicitari!! 🙂
    Frumoasa carte. Si mie mi-a placut mult –https://hopemoreorless.wordpress.com/2016/09/30/zece-respiratii-scurte/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.