Corupt – Penelope Douglas

Titlu: Corupt

Autor: Penelope Douglas

Serie: Corupt

Volum: #1

Număr de pagini: 488

An apariție: 2020

Editură: Epica

 Bună oameni frumoși! Știu, este destul de târziu pentru o recenzie, însă de ceva vreme (după cum bine știți) am câteva probleme medicale ce mă împiedică să-mi fac treaba așa cum ar trebui. Încerc pe cât se poate să țin pasul cu programul pe care mi l-am stabilit, însă devine din ce în ce mai dificil. 
 Trecând de la problemele personale și întorcându-mă la voi, sper că toate merg așa cum plănuițiși că totul este bine. Având în vedere ultimele știri sper că ați luat măsuri de protecție și că atât voi cât și cei dragi vouă sunt bine.

 Sper că nu mi-am ieșit din mână când vine vorba de recenzii, căci azi am decis să discutăm despre o carte destul de controversată, ce place unora și displace altora: Corupt, de Penelope Douglas.

 Romanul spune povestea Erikăi și a lui Michael, doi tineri care nu-și pun problema de bani, dar care-și ridică semne de întrebare legate de propriul caracter/propria persoană.
 Erika este hotărâtă să se descopere pe sine, să-și dovedească faptul că poate supraviețuii și fără sprijinul celor din jur așa că se hotărăște să rupă legăturile cu oamenii din trecut și să plece la facultate într-un oraș nou. Totuși, aceasta uită să ia în calcul faptul că Michael este prin preajmă.
 Pe cealaltă parte a baricadei, Michael știe exact ce vrea de la viață. Răzbunarea prietenilor săi, închiși pentu aproximativ trei ani, este esențială pentru Michael.

„Cu cât te apropii mai mult de ceva frumos, cu atât își pierde mai mult din frumusețe. Ispita ține de mister, nu de înfățisare.”

 Contrar părerilor tuturor, îmi este dificil să mă situez cumva față de această carte. Și îmi place, și nu îmi place. Și vreau continuarea, și nu o vreau. Ba iubesc, ba urăsc personajele. Pentru mine cartea în sine nu poate fi ori albă, ori neagră; pentru mine cartea este gri. Știu, majoritatea își crează o părere despre ea, însă mie mi-a fost greu să mă hotărăsc dacă îmi place sau nu.
 Vă spun încă de acum că acest roman nu este pentru oricine. Dark roamnce-ul este greu de digerat de anumite persoane, deci nu este o problemă dacă nu-ți place 😉 În cazul dark romance-ului nu mai vorbim de micile siropele de dragoste, ci trecem spre ceva mai dur, ceva ce nu este chiar obișnuit.

„Atunci când inamicii tăi nu îți cunosc limitele, nu pot să le forțeze.”

 Trecem puțin la personaje și discutăm despre controversata Erika Fane. Spun controversată pentru că e foarte indecisă în anumite privințe și totuși o înțeleg. Rika (căci așa o numesc prietenii) este încă adolescentă și in punctul ăsta de vedere este dificil pentru ea să facă diferența între anumite lucruri ce se petrec în viața ei. Rika este la etapa aceea a vieții în care totul pare posibil, este momentul când fiecare adolescent crede că orice zboară se mănâncă și că poate avea grijă de sine. Plecând de la aceste gânduri, Rika dorește o schimbare, așa că se mută într-un alt oraș, se înscrie la facultate și își lasă în urmă fostul iubit (Trevor – fratele lui Michael) și odată cu el, mare parte din trecut. 
 În linii mari, Erika este o fată cât se poate de normală, dar care pe parcurs se va lovi de probleme mai puțin  normale.

„Sunt speranțe, și dorințe, și amintiri ale momentelor în care am zâmbit.”

 Michael Crist. Când vorbim de Michael, deja vorbim de un triunghi amoros foarte periculos, căci în joc intră atât fratele său, Trevor, cât și fosta iubită a acestuia, Erika. Când vorbim de Michael trebuie să știți că aici încep lucrurile să se complice. El este cel care schimbă regulile jocului chiar în timpul acestuia, căci el nu este tipul romantic, iar siropelele pe care mulți le așteaptă, ei bine nu prea există. Momentele care ar trebui să fie romantice sunt transformate în cu totul altceva.

„Sub giulgiul nopții, începi să fii conștient de lucruri pe care nu le vezi la lumina zilei.”

 Trecând puțin la acțiune… romanul are un ritm constant, care te ține în priză. Ne învârtim puțin în jurul cozii când vine vorba de micul nostru triunghi amoros, totuși lucrurile se reglează spre finalul romanului.
 Din punctul meu de vedere personajele nu sunt 100% conturate (sau am ratat eu partea aia). Rămân cu câteva semne de întrebare vis-a-vis de ele, dar sper să le clarific în umătorul volum. 
 Acest prim roman al seriei a primit de la mine 4 steluțe magice pe GoodReads și în paragrafele următoare veți descoperi de ce. Totodată, mai jos aveți sinopsisul, dar și câteva link-uri de unde puteți cumpăra cartea.

 Ce mi-a plăcut la această carte?

  •  Categoric am apreciat faptul că pe coperta finală este trecută limita de vârstă (știu v-am înebunit dar consider că este necesar să fie trecută limita de vârstă);
  •  Mi-a plăcut povestea și cum au decurs lucrurile până la final (în sfârșit o carte care distruge personajele pe care le vreau și eu distruse 🙂 );
  •  Îmi place faptul că povestea este scrisă din două perspective, așa pot afla ce gândește și celălalt personaj principal;
  •  Apreciez faptul că autoarea își asumă un asemenea gen: dark romance. Așa cum am mai spus, este greu de digerat un asemenea gen și este și dificil de trasnpus. În clipa în care ai început să dai contur acțiunii și capitolelor trebuie să-ți asumi pe deplin că nu toată lumea îți va lăuda cartea. Nu oricine poate citi și digera un astfel de roman. Ca și în cazul romanelor horror, este dificil de perceput anumite secvențe și reacții.
  •  Ador coperata. Îmi place atât la exterior, cât și la interior 😉

 Ce nu mi-a plăcut la acest roman?

  •  Am resimțit acel du-te-vino constant dintre personaje și personal mă deranjează. Faptul că se resping, apoi se atrag și jocul continuă în stilul acesta, iar eu cititor remarc acest aspect, mă face să scad un punct.
  •  Mi-a displăcut slăbiciunea de care dă dovadă Erika. Înțeleg că este nehotărâtă, înțeleg că este greu să ia o decizie sau să și-o asume, dar nu pot înțelege teama stupidă pe care o are față de tipul pe care-l place. Faptul că-i cedează ușor, lăsând de la ea..

Sinopsis

DRAGOSTEA ÎI POATE SALVA SAU ÎI POATE DISTRUGE

 Erika
 Mi s-a spus că visele sunt dorințele inimilor noastre. Cu toate astea, coșmarurile mele s-au transformat în obsesia mea. Numele lui e Michael Crist. Este fratele mai mare al partenerului meu, starul echipei de baschet a facultății lui, ajuns acum la profesioniști. E ca filmele de groază la care te uiți printre degete, chipeș, puternic și înfricoșător. Chiar dacă el este mai preocupat de praful de pe pantofii săi decât de mine, eu l-am remarcat, l-am auzit, l-am văzut. Lucrurile pe care le făcea, faptele pe care le ascundea. Ani de-a rândul am stat cu sufletul la gură, neputând să-l ignor. După terminarea liceului am mers la facultate, dar n-am încetat să fiu cu ochii pe Michael. E rău, iar lucrurile urâte pe care le-am văzut nu mai pot rămâne închise în mintea mea. Pentru că acum m-a observat și el.

 Michael
 O cheamă Erika Fane, dar i se spune Rika. A crescut în casa noastră, mereu prezentă la cină și este partenera fratelui meu. Își lasă privirea în jos când îmi fac apariția și încremenește când mă apropii. Simt întotdeauna frica revărsându-se din ea și, chiar dacă nu i-am avut trupul, știu că-i am mintea în stăpânire. Și, oricum, asta e tot ce vreau, de fapt. Asta până când fratele meu pleacă la școala militară, iar pe Rika o găsesc la facultate, fără apărare, singura, in orașul meu. Sincronizarea e prea frumoasă ca să fie adevărată. Pentru că, vedeți voi, acum trei ani i-a vârât în închisoare pe câțiva dintre prietenii mei din liceu, iar acum ei sunt liberi, așteptând. Am avut răbdare. Iar acum toate coșmarurile ei vor deveni realitate.

ElefantLibrexLibrisCartepediaCărturești

 Ne citim curând, iar până atunci vă pup și vă îmbrățișez 🙂

Ivona Dubois.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.