Carnet de bord – Salutări din Jurilovca

Bună oameni frumoși! Ce mai faceți? Sper că lucrurile au fost și sunt la locul lor și că totul este bine. Știu, am lipsit mult și cel mai probabil o să mai lipsesc, dar mi-am propus ca vara asta să fie ceva mai diferită și să-mi dedic mie mai mult timp. Pentru vinerea trecută am avut articolul pregătit, însă lipsa internetului (și a semnalului de la telefon implicit), mi-a fost potrivinică și nu am reușit să urc articolul.
Totuși, am decis să fac o categorie nouă de articole, în care să vă recomand zonele, regiunile, locurile pe care le vizitez și îmi plac.

Așadar, încep azi prin a vă prezenta un loc aparte pentru mine: Jurilovca, județul Tulcea. Satul este unul foarte mic, dar m-am simțit ca acasă printre lipoveni. Oamenii de aici sunt atât de autentici și de frumoși încât nu ai mai vrea să pleci. Lucrurile se întâmplă la timpul lor și mai ales în ritmul lor aici. Ai impresia că timpul stă în loc, iar asta pentru mine înseamnă mult. Nu am mai avut senzația că ziua trece mult prea repede și că nu am timp să fac ceea ce mi-am propus, iar faptul că am fost deconectată de restul lumii a fost un plus.
Familia de lipoveni la care am locuit este minunată și o să mă întorc cu drag acolo oricând o să am ocazia. Mâncarea? Nici nu are rost să mai zic. Oamenii de aici trăiesc foarte mult din pescuit, iar mâncarea lor este pe bază de pește foarte mult. Nu pot să spun că nu-mi place peștele, dar recunosc, îmi este urât să aleg oasele și am tot timpul teama că voi avea probleme cu unul din nou. Totuși, aici am mâncat pește fără teamă.

Până în Jurilovca faci cam 3-4 ore (asta dacă pleci din București) depinde cât de aglomerat este drumul. Personal am făcut 3 ore și 15 minute, dar drumul a meritat.
„Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului al XIX-lea un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.” (Wikipedia)

 Ce poți face la Jurilovca?

 Nimic mai simplu. Poți vizita Cetatea Enisala (Yeni-Sale/Herakleia). Peisajul de aici sigur o să-ți taie răsuflarea și când te vei afla între zidurile cetății te vei întoarce în timp. Imaginația mea zbura departe cât timp vizitam ruinele și priveam peisajul.

Recomand să vedeți și malul lacului Golovița, mal pe care este situată o altă cetate: Argamum (Orgame). Înainte de a ajunge la cetate trebuie să ți cont de un lucru: cetatea datează din secolele VII î.C. – VI d.C., iar ruinele sale sunt parția dezvăluite și restaurate. Cetatea este poziționată pe Capul Doloșman și dacă pe cei care nu sunt pasionați de istorie nu îi impresionează ruinele, plaja de la poalele cetății este minunată. Are un aer ușor mediteranean, iar faptul că este sălbatică te relaxează cât ai zice pește.
În aer plutește o legendă pe care unii localnici încă o spun cu drag trecătorilor: Cetatea Argamum este unul din locurile în care Argonauții (cei 50 de eroi din mitologia grecă care au alcătuit echipajul corabiei Argus) au poposit în drumul lor de întoarcere, după găsirea lânii de aur.

Nu în ultimul rând, din portul din Jurilovca, trebuie să iei o șalupă spre Gura Portiței. Portița, așa cum îî spun localnicii, este o fâșie de uscat situată între lacul Golovița și Marea Neagră. Înițial sat pescăresc și cherhana, azi Portița este o stațiune (mult spus) de pe litoralul românesc. Sunt două aspecte pe care vreau să le menționez încă de la început:

1. Oricum ar fi zona este foarte liniștită, dar există două regiuni ale insulei. Există un sat de vacanță unde poți închiria o căsuță, ori poți alege cortul pe plaja sălbatică de alături. Personal, mi-ar fi greu să decid. Îmi place ideea de a merge la mare cu cortul (fac asta de ani buni), dar și acele căsuțe mici (și când spun mici, chiar sunt mici) mi-au plăcut.

2. Trebuie ținut  cont de faptul că, există un singur restaurant unde poți mânca. Nu există niciun fel de magazin pe insulă. Când vine vorba de mâncare (mare parte din meniu are la bază peștele) vă avertizez că prețurile sunt cam piperate. Dacă în sat (Jurilovca) dădeam pe o bucată de 100g de crap frip undeva la 15-20 de lei, pe insulă prețul este dublu pentru aceeași cantitate și același pește.

Trebuie să încercați specialitățile lipovenești: borșul de pește (e un fel de ciorbă de pește), tochitura dobrogeană, storceac, saramura și plăcinta lipovenească sunt doar câteva dintre preparatele pe care deja le îndrăgesc.
Vă recomand zona. Dacă vreți să evitați aglomerația de pe litoral, dacă sunteți pasionați de istorie, dacă vă plac tradițiile sau vă place să încercați lucruri noi, locul ăsta este ideal pentru voi.

Vă pup, vă îmbățișez și ne citim curând 🙂

Ivona Dubois.

5 gânduri despre „Carnet de bord – Salutări din Jurilovca

  1. Crengu spune:

    Super! Mulțumesc! 😇

  2. rofstef spune:

    Nu am ajuns în ținuturile alea, dar foarte faină recomandarea, și poze sunt superbe. Mulțumesc, o zi superbă îți doresc !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.